waarheid en onzin van het Nutri-Score logo

de waarheid en onzin van het Nutri-Score logo

KarmaKarma maakt gezonde producten en als een nieuw product idee géén Nutriscore A heeft én ook lekker is, jammer maar helaas, dan gaat het idee in de vuilbak. Wij vinden namelijk dat er al genoeg ongezonde voeding is. We weten daarom ook héél goed hoe je het Nutri-Score A logo bepaalt.

​Er is nogal wat controverse rond het Nutri-Score logo geweest. Misschien heb je wel die foto gezien van Nutri-Score A diepvries frieten. Verder denkt men vaak dat  Nutri-Score een indicator is binnen een categorie, maar niets zegt over hoe gezond een bepaald product nu wel of niet is. Hoe zit dat nu? 

Nutri-Score A

Wat is dat  Nutri-Score?

Nutri-Score is één objectieve formule, die voor alle verpakte en bereide voedingsmiddelen op dezelfde manier wordt berekend, met uitzondering van dranken en vetten, en wel degelijk een goede indicatie geeft hoe gezond een product is. Voor dranken en vetten is er een aparte benadering, maar voor alle andere voedingsmiddelen gaande van granen, diepvriesproducten en kant -en klaar maaltijden is de aanpak dezelfde.  Nutri-Score is dus een overkoepelende gezondheidsscore en niet een categorie specifieke indicator zoals wel eens wordt beweerd. De score wordt bepaald door de hoeveelheid energie, verzadigd vet, suiker, zout, eiwitten, vezels en het percentage fruit, groenten en noten per 100 gram. Te veel energie, verzadigd vet, suiker en/of zout levert negatieve punten op, terwijl veel vezels, eiwitten of percentage fruit, groenten, peulen en noten positieve punten opleveren. De Nutri-Score is dus een optelsom van de positieve en negatieve aspecten van een ingrediënt of recept en staat helemaal los van de categorie. Het logo helpt je ook binnen een categorie in één oogopslag gezonde  Nutri-Score A producten te vinden tussen minder gezonde Nutri-Score producten binnen een categorie.

Hoe ga ik hier mee om?

Nutri-Score A en B producten zijn gezond en mag je dagelijks consumeren. Nutri-Score C, D en E producten consumeer je best in kleinere hoeveelheden.  We hebben in ons dagdagelijks dieet niet alleen nood aan fruit en groenten maar ook aan koolhydraten en vetten waaronder ook verzadigde vetten, we eten er alleen gemakkelijk te veel van. Producten met een D en E zoals olijfolie of chocolade passen zeker in evenwichtige voedingspatroon, we consumeren ze alleen beter met mate.

Wat zijn de beperkingen van dit logo?

Uiteraard als je gezonde voedingsmiddelen zoals aardappelen in veel verzadigd vet bakt, is dat niet meer gezond. Vandaar dat diepvriesfrieten dus Nutri-Score A hebben maar niemand eet die ongebakken op. Het  Nutri-Score logo houdt namelijk géén rekening met de bereiding.

De Nutri-Score mag dan een goede indicatie zijn voor hoe gezond een product al dan niet is, het houdt niet met alles rekening. Zo wordt er bij de berekening van de score bijvoorbeeld niet gekeken naar de aanwezigheid van additieven, allergenen, kleurstoffen, chemische zoetstoffen (aspartaam) of pesticiden. We weten dat aspartaam ongezond is en toch hebben veel frisdranken Nutri-Score A. Voor de laatste indicatoren is het Europese bio logo wel een goede indicator, maar dat bewaren we voor een volgende blog.

Wat vinden jullie van de Nutri-Score? Laat van je horen. We posten alle commentaren maar om robot meldingen (bots) tegen te gaan worden de commentaren wel gemodereerd.

 

2 reacties

  • Tevredenheid over het verslag nutrients-score, ik snapte eigenlijk niet goed hoe je ermee moet omgaan. Supper bedankt.
    Maria

    Maria
  • Mooie samenvatting. Was al even op zoek naar een goede uitleg over de Nutri-score, dus bedankt!

    Sam Vh

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd