🍏✨De waarheid en onzin van het Nutri-Score logo ✨🍏
KarmaKarma maakt gezonde producten en gaat alleen aan de slag met een productidee als het Nutriscore A heeft. Wij vinden namelijk dat er al genoeg ongezonde voeding is. We weten daarom ook heel goed hoe je een Nutri-Score bepaalt.
Er is nogal wat controverse en onduidelijkheid rond het Nutri-Score logo. Zo heb je misschien wel eens een foto gezien van Nutri-Score A diepvries frieten. Verder denkt men vaak dat Nutri-Score een indicator is binnen een categorie. Maar of een bepaald product nu gezond of niet is, blijft onduidelijk. Hoe zit dat nu?
Nutri-Score is een objectieve formule die een goede indicatie geeft van de gezondheid van een product.

Er is een aparte benadering voor dranken en vetten, maar voor alle andere voedingsmiddelen, van granen tot diepvriesproducten en kant-en-klare maaltijden, is de aanpak dezelfde. De Nutri-Score is dus een overkoepelende gezondheidsscore en geen categorie-specifieke indicator, zoals soms wordt gedacht.
De score wordt bepaald door de hoeveelheid energie, verzadigd vet, suiker, zout, eiwitten, vezels en het percentage fruit, groenten en noten per 100 gram.

Te veel energie, verzadigd vet, suiker en/of zout levert negatieve punten op, terwijl veel vezels, eiwitten of percentage fruit, groenten, peulen en noten positieve punten opleveren. De Nutri-Score is dus een som van de positieve en negatieve aspecten van een ingrediënt of recept en staat helemaal los van de categorie. Het Nutri-Score logo helpt je ook binnen een productcategorie snel gezonde Nutri-Score A-producten te vinden tussen minder gezonde producten binnen diezelfde categorie.
Hoe ga ik hiermee om?
Nutri-Score A en B producten zijn gezond en kunnen dagelijks geconsumeerd worden. Nutri-Score C, D en E producten consumeer je best in kleinere hoeveelheden. We hebben in ons dagelijks eetpatroon niet alleen behoefte aan fruit en groenten, maar ook aan koolhydraten en vetten, waaronder verzadigde vetten. Het probleem is vaak dat we daar gemakkelijk te veel van eten. Producten met een D en E, zoals olijfolie of chocolade, passen zeker in een evenwichtig voedingspatroon, maar we consumeren ze beter met mate.

Wat zijn de beperkingen van dit logo?
De Nutri-Score is een goede indicatie voor hoe gezond een product al dan niet is, maar houdt echter niet met alles rekening. Zo wordt er bij de berekening van de score bijvoorbeeld niet gekeken naar de aanwezigheid van additieven, allergenen, kleurstoffen, chemische zoetstoffen (zoals aspartaam) of pesticiden. We weten dat aspartaam ongezond is, maar toch hebben veel frisdranken Nutri-Score A. Voor de laatste indicatoren is het Europese bio-logo een goede referentie, maar dat bewaren we voor een volgende blog.
Verder houdt het Nutri-Score logo geen rekening met de bereiding. Als je bijvoorbeeld gezonde voedingsmiddelen zoals aardappelen in veel verzadigd vet bakt, is dat niet meer gezond. Vandaar dat diepvriesfrieten een Nutri-Score A kunnen hebben, terwijl niemand ze ongebakken eet.
“Nutri-Score is een eenvoudige, begrijpelijke informatiebron die consumenten helpt hun voedingskeuzes te verbeteren en de volksgezondheid te bevorderen.” — Serge Hercberg
Wat vinden jullie van de Nutri-Score? Laat van je horen.
We posten alle commentaren, maar om robotmeldingen (bots) tegen te gaan, worden de commentaren gemodereerd.
Beste Karma team,Op de beurs TAVOLA 2024 in Kortrijk had ik het genoegen jullie producten te proeven. Ik was aangenaam verrast door de smaak! Vanaf nu ga ik actief op zoek naar jullie gezonde producten in de winkel. Veel succes in de toekomst, jullie hebben alvast een nieuwe klant bij!Met vriendelijke groeten.
Dendoncker Wilson.
Tevredenheid over het verslag nutrients-score, ik snapte eigenlijk niet goed hoe je ermee moet omgaan. Supper bedankt.
Maria
Mooie samenvatting. Was al even op zoek naar een goede uitleg over de Nutri-score, dus bedankt!