Bestaan gezonde koeken?

De grote meerderheid van de koeken is niet gezond. Ook die koeken die er gezond uitzien, zijn dat vaak niet. Het is niet omdat je granen of bessen op de verpakking toont, dat een koek gezond is. "Belvita" of "Grany" koeken worden bijvoorbeeld gezond gepositioneerd, maar zijn niet bijzonder gezond. In deze blog leggen we uit waar je moet op letten. 

 

Waarop moet je letten als je gezonde koeken wil kopen?

Om gezonde koeken te herkennen, moet je letten op de volgende voedingswaarden:

  1. Het vezelgehalte: We eten algemeen genomen veel te weinig vezels. Terwijl vezels net zorgen voor een snellere verzadiging, en bijdragen aan een stabielere afgifte van suikers in het bloed. 
  2. Het suikergehalte: Gezondere koekjes bevatten 10 tot 13% suikers. Ze bevatten géén zoetstoffen.
  3. Goede vetten hebben een laag gehalte aan verzadigde vetten. Vetten afkomstig van noten of zaden, zijn beter dan verzadigde vetten zoals boter, kokosvet of geharde palmolie. 

Voedingswaarden zijn complex om te analyseren in de supermarkt. Daarom werd het Nutri-score logo ingevoerd.  De Nutri-score bundelt alle bovenstaande waarden en nog enkele andere parameters in een makkelijk leesbaar logo. Nutri-score A en B zijn groen en gezond.  Meer info vind je in een eerdere blog.

Je zal samen met ons vaststellen dat de meeste koekjes Nutri-score D of E hebben. Zelfs de zogenaamd "bewuste tussendoortjes" zoals "Belvita of Grany", hebben in het beste geval Nutri-score C. 

Zijn alle Nutri-score A koeken gezond?

Nutri-score is betrouwbaar om snel de betere opties te selecteren, maar houdt geen rekening met toegevoegde chemische zoetstoffen of kleurstoffen. De meeste Nutri-score A  koeken bevatten bovendien zoetstoffen. Aspartaam is een van de populairste zoetstoffen en wordt gebruikt als suikervervanger in allerlei voedingsmiddelen en frisdranken. De Wereld Gezondheidsorganisatie of WHO labelt aspartaam als "mogelijk kankerverwekkend", maar beschouwt de stof toch als veilig bij matige consumptie. Aspartaam zit bijvoorbeeld in light frisdranken en zelfs in tandpasta. Bovendien helpen zoetstoffen je niet te ontwennen van een zoet eetpatroon.

Belangrijke kanttekening is dat zoetstoffen afgeraden worden voor kinderen.  Kinderen eten graag koekjes maar Kind & Gezin raadt af om kinderen voeding - en dus ook koekjes - met zoetstoffen te geven. Dat maakt dat er quasi géén koekjes zijn die Nutri-score A of B hebben, en toch geschikt zijn voor kinderen.

Wat is de gezondste koek?

Gezien er dus nauwelijks gezonde koeken zijn, vonden we het een mooie uitdaging om een Nutri-score A koek te maken zonder zoetstoffen. Of het de gezondste koek durven we niet te zeggen. Na twee jaar ontwikkelen en testen weten we wel dat het een héél lekker bio koekje is dat ook Nutri-score A heeft: The Better Cookie smaakt als een speculaas maar is iets minder zoet. Jong en oud kunnen van deze koek genieten want deze gezonde haver koeken bevatten géén zoetstoffen. Ze zijn bovendien 100% biologisch en plantaardig.

Bevatten deze koeken minder suiker en minder calorieën?

Deze koeken bevatten gezonde ingrediënten zoals havervlokken, amandelen, pompoenpitten, en  lijnzaad. Deze koeken bevatten 13% suiker én dat is minder suiker dan in een appel! Bovendien bevatten deze koekjes ook minder calorieën dan een gemiddeld bewust koekje. 

Waar kan je deze gezonde koeken kopen?

Je kan deze Nutri-score A koekjes nu online bestellen in onze webshop of via andere bestelplatformen zoals Rayon en Bol. We verdelen aan zelfstandige supermarkten. We zijn ook beschikbaar via heel wat grossiers voor scholen, bedrijven en instellingen. Vraag ernaar in je lokale supermarkt, want zo help je deze gezonde koeken aan een plaatsje op het rek.

Laat ons graag weten wat je van deze blog vindt! We publiceren alle feedback - goed of slecht - maar filteren er spambots uit.
 
 
 

1 Kommentar

  • Een klein maar heel lekker koekje! Top !

    Christiane Borra

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen