Bestaan gezonde koeken? Ja, en we leggen je graag uit waarop je moet letten in je zoektocht. "Belvita koeken" bijvoorbeeld lijken gezond maar hebben Nutri-score C of D. Als je gezonde koekjes zoekt, is het goed om op de Nutri-score te letten.
]]>
Waarop moet je letten als je gezonde koeken wil kopen?
Om gezonde koeken te herkennen, moet je letten op de volgende voedingswaarden:
Voedingswaarden zijn complex om te analyseren in de supermarkt. Daarom werd het Nutri-score logo ingevoerd. De Nutri-score bundelt alle bovenstaande waarden en nog enkele andere parameters in een makkelijk leesbaar logo. Nutri-score A en B zijn groen en gezond. Meer info vind je in een eerdere blog.
Je zal samen met ons vaststellen dat de meeste koekjes Nutri-score D of E hebben. Zelfs de zogenaamd "bewuste tussendoortjes" zoals "Belvita of Grany", hebben in het beste geval Nutri-score C.
Zijn alle Nutri-score A koeken gezond?
Nutri-score is betrouwbaar om snel de betere opties te selecteren, maar houdt geen rekening met toegevoegde chemische zoetstoffen of kleurstoffen. De meeste Nutri-score A koeken bevatten bovendien zoetstoffen. Aspartaam is een van de populairste zoetstoffen en wordt gebruikt als suikervervanger in allerlei voedingsmiddelen en frisdranken. De Wereld Gezondheidsorganisatie of WHO labelt aspartaam als "mogelijk kankerverwekkend", maar beschouwt de stof toch als veilig bij matige consumptie. Aspartaam zit bijvoorbeeld in light frisdranken en zelfs in tandpasta. Bovendien helpen zoetstoffen je niet te ontwennen van een zoet eetpatroon.
Belangrijke kanttekening is dat zoetstoffen afgeraden worden voor kinderen. Kinderen eten graag koekjes maar Kind & Gezin raadt af om kinderen voeding - en dus ook koekjes - met zoetstoffen te geven. Dat maakt dat er quasi géén koekjes zijn die Nutri-score A of B hebben, en toch geschikt zijn voor kinderen.
Wat is de gezondste koek?
Gezien er dus nauwelijks gezonde koeken zijn, vonden we het een mooie uitdaging om een Nutri-score A koek te maken zonder zoetstoffen. Of het de gezondste koek durven we niet te zeggen. Na twee jaar ontwikkelen en testen weten we wel dat het een héél lekker bio koekje is dat ook Nutri-score A heeft: The Better Cookie smaakt als een speculaas maar is iets minder zoet. Jong en oud kunnen van deze koek genieten want deze gezonde haver koeken bevatten géén zoetstoffen. Ze zijn bovendien 100% biologisch en plantaardig.
Bevatten deze koeken minder suiker en minder calorieën?
Deze koeken bevatten gezonde ingrediënten zoals havervlokken, amandelen, pompoenpitten, en lijnzaad. Deze koeken bevatten 13% suiker én dat is minder suiker dan in een appel! Bovendien bevatten deze koekjes ook minder calorieën dan een gemiddeld bewust koekje.
Waar kan je deze gezonde koeken kopen?
Je kan deze Nutri-score A koekjes nu online bestellen in onze webshop of via andere bestelplatformen zoals Rayon en Bol. We verdelen aan zelfstandige supermarkten. We zijn ook beschikbaar via heel wat grossiers voor scholen, bedrijven en instellingen. Vraag ernaar in je lokale supermarkt, want zo help je deze gezonde koeken aan een plaatsje op het rek.
Superfood is een term die gebruikt wordt voor voeding die uitzonderlijk voordelig is voor je gezondheid. Het ene voedingsmiddel is het andere niet, en daarom worden voedingsmiddelen zoals onder andere blauwe bessen, goji bessen, abrikozen, quinoa of chia als superfood bestempeld. En ja, haver is ook een superfood, net omdat het zo verschilt van andere graanproducten. Het is een volkorengraan maar ook een prima bron van vitamines, mineralen, en vezels. Het eten van haver kan leiden tot gewichtsverlies, een lagere bloedsuikerspiegel en vooral een lager risico op hartaandoeningen. Klink goed, maar hoe komt dat nu? Hieronder de vijf belangrijkste redenen.
Het is een goede bron van koolhydraten en vezels, maar er zitten ook meer eiwitten en vetten in dan in de meeste andere graanproducten. Verder bevat haver mangaan, fosfor, magnesium, koper en ook ijzer en zink. Dit zijn allemaal belangrijke mineralen. Daarnaast is haver ook een bron van Vitamine B1 en B5. Haver bevat per calorie inname heel veel goede voedingstoffen.
Haver eten geeft je een heerlijk verzadigd gevoel en je kan er een hele tijd mee verder. Voeding die vullend is, zorgt ervoor dat je minder gaat snacken en dus extra calorieën eet.
Alle volkoren graanproducten zijn een goede bron van vezels. En vezels zijn heel belangrijk in een evenwichtig dieet. Door onze geraffineerde voedingspatronen eten veel mensen te weinig vezels. Haver eten kan dus helpen je vezelinname te verhogen, en je darmwerking te verbeteren.
Haver - in tegenstelling tot andere graansoorten - bevat bovendien ook oplosbare vezels. Deze vezels worden bètaglucaan genoemd. Bètaglucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, geleiachtige oplossing in de darmen.
Door de barrière van de bètaglucanen in de darm wordt cholesterol minder opgenomen en dat leidt tot lagere LDL- en totaalcholesterolniveaus in het bloed. Dit is wetenschappelijk vastgesteld en daarom mag haver ook een Europees goedgekeurde voedingsclaim gebruiken.
Haver kan ervoor zorgen dat het bloedsuikerniveau lager wordt, vooral bij mensen met overgewicht of diabetes 2. Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren. Deze effecten worden vooral toegeschreven aan het vermogen van bètaglucaan om een dikke gelei te vormen, die zorgt voor een tragere lediging van de maag en minder snelle opname van glucose in het bloed.
Haver is echt een superfood! Om onze haver mixen op smaak te brengen, selecteren we andere, bijpassende superfoods. De verschillende KarmaKarma haver en granola producten ontdek je hier.
KarmaKarma macht gesunde Produkte und wenn eine neue Produktidee keinen Nutriscore A hat und auch noch lecker ist, schade, aber leider geht die Idee in den Müll. Wir glauben, dass es schon genug ungesunde Lebensmittel gibt. Deshalb wissen wir auch sehr genau, wie man das Nutri-Score A-Logo bestimmt.
Um das Nutri-Score-Logo gab es einige Kontroversen. Sie haben vielleicht das Foto von Nutri-Score A gefrorenen Pommes gesehen. Außerdem denkt man oft, der Nutri-Score sei ein Indikator innerhalb einer Kategorie, sagt aber nichts darüber aus, wie gesund ein bestimmtes Produkt ist oder nicht. Wie wäre es jetzt damit?
Was ist das für ein Nutri-Score?
Nutri-Score ist eine objektive Formel, die für alle verpackten und zubereiteten Lebensmittel, mit Ausnahme von Getränken und Fetten, auf die gleiche Weise berechnet wird und einen guten Hinweis darauf gibt, wie gesund ein Produkt ist. Es gibt einen separaten Ansatz für Getränke und Fette, aber der Ansatz ist der gleiche für alle anderen Lebensmittel, von Getreide, Tiefkühlprodukten und Fertiggerichten. Der Nutri-Score ist also ein übergreifender Gesundheits-Score und kein kategoriespezifischer Indikator, wie manchmal behauptet wird. Die Punktzahl wird durch die Menge an Energie, gesättigten Fettsäuren, Zucker, Salz, Proteinen, Ballaststoffen und dem Anteil an Obst, Gemüse und Nüssen pro 100 Gramm bestimmt. Zu viel Energie, gesättigte Fettsäuren, Zucker und/oder Salz bringen Minuspunkte, während viel Ballaststoffe, Proteine oder Obst-, Gemüse-, Schoten- und Nussanteile Pluspunkte bringen. Der Nutri-Score ist also eine Summe der positiven und negativen Aspekte einer Zutat oder Rezeptur und ist völlig losgelöst von der Kategorie. Das Logo hilft Ihnen auch, gesunde Nutri-Score A-Produkte innerhalb einer Kategorie auf einen Blick unter weniger gesunden Nutri-Score-Produkten innerhalb einer Kategorie zu finden.
Wie gehe ich damit um?
Nutri-Score A- und B-Produkte sind gesund und können täglich verzehrt werden. Nutri-Score C, D und E Produkte werden am besten in kleineren Mengen verzehrt. In unserer täglichen Ernährung brauchen wir nicht nur Obst und Gemüse, sondern auch Kohlenhydrate und Fette, einschließlich gesättigter Fette, wir essen einfach zu viel davon. Produkte mit einem D und E wie Olivenöl oder Schokolade passen sicherlich in eine ausgewogene Ernährung, wir konsumieren sie nur in Maßen besser.
Was sind die Einschränkungen dieses Logos?
Natürlich, wenn Sie gesunde Lebensmittel wie Kartoffeln in viel gesättigtem Fett backen, ist das nicht mehr gesund. Deshalb haben Tiefkühlpommes Nutri-Score A, aber niemand isst sie ungekocht. Das Nutri-Score-Logo berücksichtigt nicht die Zubereitung.
Der Nutri-Score mag ein guter Hinweis darauf sein, wie gesund ein Produkt sein kann oder nicht, aber er berücksichtigt nicht alles. Bei der Berechnung der Punktzahl wird beispielsweise das Vorhandensein von Zusatzstoffen, Allergenen, Farbstoffen, chemischen Süßstoffen (Aspartam) oder Pestiziden nicht berücksichtigt. Wir wissen, dass Aspartam ungesund ist und dennoch haben viele Erfrischungsgetränke den Nutri-Score A. Das europäische Bio-Logo ist ein guter Indikator für letztere Indikatoren, aber das sparen wir uns für einen anderen Blog.
Was haltet ihr vom Nutri-Score? Lassen Sie uns von Ihnen hören. Wir posten alle Kommentare, aber um Roboterbenachrichtigungen (Bots) zu verhindern, werden die Kommentare moderiert.