Bestaan gezonde koeken? Ja, en we leggen je graag uit waarop je moet letten in je zoektocht. "Belvita koeken" bijvoorbeeld lijken gezond maar hebben Nutri-score C of D. Als je gezonde koekjes zoekt, is het goed om op de Nutri-score te letten.
]]>
Waarop moet je letten als je gezonde koeken wil kopen?
Om gezonde koeken te herkennen, moet je letten op de volgende voedingswaarden:
Voedingswaarden zijn complex om te analyseren in de supermarkt. Daarom werd het Nutri-score logo ingevoerd. De Nutri-score bundelt alle bovenstaande waarden en nog enkele andere parameters in een makkelijk leesbaar logo. Nutri-score A en B zijn groen en gezond. Meer info vind je in een eerdere blog.
Je zal samen met ons vaststellen dat de meeste koekjes Nutri-score D of E hebben. Zelfs de zogenaamd "bewuste tussendoortjes" zoals "Belvita of Grany", hebben in het beste geval Nutri-score C.
Zijn alle Nutri-score A koeken gezond?
Nutri-score is betrouwbaar om snel de betere opties te selecteren, maar houdt geen rekening met toegevoegde chemische zoetstoffen of kleurstoffen. De meeste Nutri-score A koeken bevatten bovendien zoetstoffen. Aspartaam is een van de populairste zoetstoffen en wordt gebruikt als suikervervanger in allerlei voedingsmiddelen en frisdranken. De Wereld Gezondheidsorganisatie of WHO labelt aspartaam als "mogelijk kankerverwekkend", maar beschouwt de stof toch als veilig bij matige consumptie. Aspartaam zit bijvoorbeeld in light frisdranken en zelfs in tandpasta. Bovendien helpen zoetstoffen je niet te ontwennen van een zoet eetpatroon.
Belangrijke kanttekening is dat zoetstoffen afgeraden worden voor kinderen. Kinderen eten graag koekjes maar Kind & Gezin raadt af om kinderen voeding - en dus ook koekjes - met zoetstoffen te geven. Dat maakt dat er quasi géén koekjes zijn die Nutri-score A of B hebben, en toch geschikt zijn voor kinderen.
Wat is de gezondste koek?
Gezien er dus nauwelijks gezonde koeken zijn, vonden we het een mooie uitdaging om een Nutri-score A koek te maken zonder zoetstoffen. Of het de gezondste koek durven we niet te zeggen. Na twee jaar ontwikkelen en testen weten we wel dat het een héél lekker bio koekje is dat ook Nutri-score A heeft: The Better Cookie smaakt als een speculaas maar is iets minder zoet. Jong en oud kunnen van deze koek genieten want deze gezonde haver koeken bevatten géén zoetstoffen. Ze zijn bovendien 100% biologisch en plantaardig.
Bevatten deze koeken minder suiker en minder calorieën?
Deze koeken bevatten gezonde ingrediënten zoals havervlokken, amandelen, pompoenpitten, en lijnzaad. Deze koeken bevatten 13% suiker én dat is minder suiker dan in een appel! Bovendien bevatten deze koekjes ook minder calorieën dan een gemiddeld bewust koekje.
Waar kan je deze gezonde koeken kopen?
Je kan deze Nutri-score A koekjes nu online bestellen in onze webshop of via andere bestelplatformen zoals Rayon en Bol. We verdelen aan zelfstandige supermarkten. We zijn ook beschikbaar via heel wat grossiers voor scholen, bedrijven en instellingen. Vraag ernaar in je lokale supermarkt, want zo help je deze gezonde koeken aan een plaatsje op het rek.
Superfood is een term die gebruikt wordt voor voeding die uitzonderlijk voordelig is voor je gezondheid. Het ene voedingsmiddel is het andere niet, en daarom worden voedingsmiddelen zoals onder andere blauwe bessen, goji bessen, abrikozen, quinoa of chia als superfood bestempeld. En ja, haver is ook een superfood, net omdat het zo verschilt van andere graanproducten. Het is een volkorengraan maar ook een prima bron van vitamines, mineralen, en vezels. Het eten van haver kan leiden tot gewichtsverlies, een lagere bloedsuikerspiegel en vooral een lager risico op hartaandoeningen. Klink goed, maar hoe komt dat nu? Hieronder de vijf belangrijkste redenen.
Het is een goede bron van koolhydraten en vezels, maar er zitten ook meer eiwitten en vetten in dan in de meeste andere graanproducten. Verder bevat haver mangaan, fosfor, magnesium, koper en ook ijzer en zink. Dit zijn allemaal belangrijke mineralen. Daarnaast is haver ook een bron van Vitamine B1 en B5. Haver bevat per calorie inname heel veel goede voedingstoffen.
Haver eten geeft je een heerlijk verzadigd gevoel en je kan er een hele tijd mee verder. Voeding die vullend is, zorgt ervoor dat je minder gaat snacken en dus extra calorieën eet.
Alle volkoren graanproducten zijn een goede bron van vezels. En vezels zijn heel belangrijk in een evenwichtig dieet. Door onze geraffineerde voedingspatronen eten veel mensen te weinig vezels. Haver eten kan dus helpen je vezelinname te verhogen, en je darmwerking te verbeteren.
Haver - in tegenstelling tot andere graansoorten - bevat bovendien ook oplosbare vezels. Deze vezels worden bètaglucaan genoemd. Bètaglucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, geleiachtige oplossing in de darmen.
Door de barrière van de bètaglucanen in de darm wordt cholesterol minder opgenomen en dat leidt tot lagere LDL- en totaalcholesterolniveaus in het bloed. Dit is wetenschappelijk vastgesteld en daarom mag haver ook een Europees goedgekeurde voedingsclaim gebruiken.
Haver kan ervoor zorgen dat het bloedsuikerniveau lager wordt, vooral bij mensen met overgewicht of diabetes 2. Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren. Deze effecten worden vooral toegeschreven aan het vermogen van bètaglucaan om een dikke gelei te vormen, die zorgt voor een tragere lediging van de maag en minder snelle opname van glucose in het bloed.
Haver is echt een superfood! Om onze haver mixen op smaak te brengen, selecteren we andere, bijpassende superfoods. De verschillende KarmaKarma haver en granola producten ontdek je hier.
KarmaKarma maakt gezonde producten en als een nieuw product idee géén Nutriscore A heeft én ook lekker is, jammer maar helaas, dan gaat het idee in de vuilbak. Wij vinden namelijk dat er al genoeg ongezonde voeding is. We weten daarom ook héél goed hoe je het Nutri-Score A logo bepaalt.
Er is nogal wat controverse rond het Nutri-Score logo geweest. Misschien heb je wel die foto gezien van Nutri-Score A diepvries frieten. Verder denkt men vaak dat Nutri-Score een indicator is binnen een categorie, maar niets zegt over hoe gezond een bepaald product nu wel of niet is. Hoe zit dat nu?
Wat is dat Nutri-Score?
Nutri-Score is één objectieve formule, die voor alle verpakte en bereide voedingsmiddelen op dezelfde manier wordt berekend, met uitzondering van dranken en vetten, en wel degelijk een goede indicatie geeft hoe gezond een product is. Voor dranken en vetten is er een aparte benadering, maar voor alle andere voedingsmiddelen gaande van granen, diepvriesproducten en kant -en klaar maaltijden is de aanpak dezelfde. Nutri-Score is dus een overkoepelende gezondheidsscore en niet een categorie specifieke indicator zoals wel eens wordt beweerd. De score wordt bepaald door de hoeveelheid energie, verzadigd vet, suiker, zout, eiwitten, vezels en het percentage fruit, groenten en noten per 100 gram. Te veel energie, verzadigd vet, suiker en/of zout levert negatieve punten op, terwijl veel vezels, eiwitten of percentage fruit, groenten, peulen en noten positieve punten opleveren. De Nutri-Score is dus een optelsom van de positieve en negatieve aspecten van een ingrediënt of recept en staat helemaal los van de categorie. Het logo helpt je ook binnen een categorie in één oogopslag gezonde Nutri-Score A producten te vinden tussen minder gezonde Nutri-Score producten binnen een categorie.
Hoe ga ik hier mee om?
Nutri-Score A en B producten zijn gezond en mag je dagelijks consumeren. Nutri-Score C, D en E producten consumeer je best in kleinere hoeveelheden. We hebben in ons dagdagelijks dieet niet alleen nood aan fruit en groenten maar ook aan koolhydraten en vetten waaronder ook verzadigde vetten, we eten er alleen gemakkelijk te veel van. Producten met een D en E zoals olijfolie of chocolade passen zeker in evenwichtige voedingspatroon, we consumeren ze alleen beter met mate.
Wat zijn de beperkingen van dit logo?
Uiteraard als je gezonde voedingsmiddelen zoals aardappelen in veel verzadigd vet bakt, is dat niet meer gezond. Vandaar dat diepvriesfrieten dus Nutri-Score A hebben maar niemand eet die ongebakken op. Het Nutri-Score logo houdt namelijk géén rekening met de bereiding.
De Nutri-Score mag dan een goede indicatie zijn voor hoe gezond een product al dan niet is, het houdt niet met alles rekening. Zo wordt er bij de berekening van de score bijvoorbeeld niet gekeken naar de aanwezigheid van additieven, allergenen, kleurstoffen, chemische zoetstoffen (aspartaam) of pesticiden. We weten dat aspartaam ongezond is en toch hebben veel frisdranken Nutri-Score A. Voor de laatste indicatoren is het Europese bio logo wel een goede indicator, maar dat bewaren we voor een volgende blog.
Wat vinden jullie van de Nutri-Score? Laat van je horen. We posten alle commentaren maar om robot meldingen (bots) tegen te gaan worden de commentaren wel gemodereerd.
]]>